به نقل از پایگاه اطلاعرسانی سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی؛ «گفتوگوی یک مسلمان و یک مسیحی برای صلح» عنوان کتابی است که توسط بدرو کاتریگا، رییس فعلی دانشگاه کامپالا و دیوید شانک، کشیش آمریکایی مقیم کنیا نوشته شده است.
این کتاب برای اولین بار در سال ۱۹۸۰ میلادی به چاپ رسید و بارها در سالهای مختلف تجدید چاپ شده است. ترجمه به ۲۰ زبان زنده دنیا از جمله عربی، فرانسه، سواحیلی، اسپانیایی، سوئدی و ... حکایت از استقبال از رویکرد این کتاب دارد؛ اما برای اولین بار به صورت رسمی در اوگاندا از آن رونمایی شد.
در کنفرانسی که به همین منظور در محل دانشگاه کامپالا با حضور رهبران دینی مسلمان و مسیحی و اساتید دانشگاه برگزار شد، شیوه صحیح گفتوگوی بین اسلام و مسیحیت برای همزیستی مسالمتآمیز و صلح مورد بررسی قرار گرفت. علی بختیاری، رایزن فرهنگی ایران در اوگاندا، یکی از میهمانان ویژه این مراسم بود.
پیتر سِنسِنیگ، از اساتید دانشگاه در کنیا به عنوان اولین سخنران، با اشاره به صدر اسلام و نحوه رفتار پیامبر(ص) با مسیحیان گفت: مسلمانان و اهل کتاب با یکدیگر با دوستی رفتار میکردند.
وی با اشاره به وضعیت پناهجویان در جهان، از کشورهای اردن، ترکیه، پاکستان، لبنان و ایران به عنوان کشورهایی که بیشترین آوارگان و مهاجرین آسیبدیده از جنگ را در خود جای دادهاند، یاد كرد و هجرت گروهی از مسلمانان به حبشه و استقبال و حمایت پادشاه حبشه از آنان را نمونهای از تعامل بین مسلمانان و مسیحیان در صدر اسلام برشمرد.
کاتریگا، رئیس دانشگاه کامپالا هم در سخنرانی خود با معرفی کتاب«گفتوگوی یک مسلمان و یک مسیحی برای صلح» آن را اثری ممتاز در زمینه گفتوگوی ادیان دانست که روش نوینی را در این مسیر به خواننده ارائه میدهد.
وی سپس با تأکید بر ضرورت همزیستی میان ادیان، احترام متقابل و تمرکز بر مشترکات دینی را اصل اولیه در گفتوگوی بین ادیان عنوان کرد و افزود: گفتوگوی بین دینی میان دو شخص معتقد به دو دین مختلف برگزار میشود؛ بنابراین وجود تفاوت طبیعی است. سعی ما باید تکیه بر مشترکات باشد نه متقاعد کردن طرف دیگر به منظور مسلمان یا مسیحی کردن.
کاتریگا در پایان تأكید كرد: گفتوگوی میان ادیان برای فهم متقابل، آشنایی با استدلالات، منطق و آشنایی با عقاید یکدیگر است.
لزوم احترام مسیحیان به پیامبر(ص)
دیوید شینک که متولد آفریقا و از خانواده اولین مبلغین مسیحی در آفریقا و از فعالان حوزه گفتوگوی بین ادیان است، در سخنانی خود در این كنفرانس گفت: همچنان که مسلمانان به حضرت عیسی (ع) به عنوان یک پیامبر معتقدند و به او احترام میگذارند، مسیحیان هم باید به پیامبر اسلام (ص) به عنوان یک پیامبر الهی احترام بگذارند.
وی افزود: همه پیامبران انسان بودند. آنها همانند ما میخوردند، میخوابیدند، تنفس میکردند، سختی میکشیدند و با مشکلات مواجه میشدند. آنها باهوش، قابل اعتماد، عالم و بهترین بندگان خدا بودند. بر اساس کتب آسمانی، آنها بهترین الگوهای اخلاقی بودند. ما نباید هیچ پیامبری را از این ویژگیها استثنا کنیم و باید به همه احترام بگذاریم.
در پایان كنفرانس عابدی، رییس هیأت امنای دانشگاه کامپالا سوءاستفاده از اختلافات دینی و مذهبی را اقدامی هدفمند از سوی برخی قدرتها دانست که به صورت مخفیانه و علنی به این اختلافات دامن میزنند تا به اهداف اقتصادی و سیاسی خود دست یابند که ایجاد و حمایت از گروههای تررویستی و کشتارهای منطقه، نمونهای از آن است.
عابدی افزود: برای نمونه در انقلاب اسلامی ایران که در سال ۱۹۷۹ رخ داد، مقامات آمریکایی ادعا کردند که توسط دوربینهای ماهوارهای، قادر بودهاند حتی شماره پلاک خودروهایی را که به سفارت آمریکا رفت و آمد میکردند، رصد کنند. حال چگونه میتوانیم باور کنیم که پس از گذشته حدود ۴۰ سال، آنها هنوز قادر نیستند، هواپیماهایی را که برای گروههای تروریستی در سوریه و عراق و آفریقا تجهیزات میآورند، رصد و شناسایی کنند؟ چگونه حسابهای بانکی گروههای تروریستی مثل القاعده، داعش و الشباب فعال است و آنها نمیتوانند آنها را مسدود یا کنترل کنند؟
وی ادامه داد: بنابراین نمیتوان پذیرفت که مسلمانان با مسیحیان یا شیعه با سنی عامل این درگیریهای خصمانه باشند؛ بلکه اینها ساخته و پرداخته و مورد حمایت برخی کشورهاست که به این وسیله به دنبال تضمین منافع خود هستند.
در پایان این كنفرانس و به صورت رسمی از کتاب «گفتوگوی یک مسلمان و یک مسیحی برای صلح» رونمایی شد.