نام کتاب: هم نشینی و کج روی
نویسنده: علی سلیمی، محمود ترابی، محمد داوری
انتشارات:پژوهشگاه حوزه و دانشگاه
این کتاب تحقیقی در مورد آثار همنشینی اطرافیان و نقش آن در انحرافات اجتماعی و راهکارهای پیشگیری و کنترل همنشینی بد با تکیه بر آموزههای اسلامی است.
نگارنده بر آن است تا با تکیه بر دیدگاه های موجود در قرآن کریم و احادیث اهل بیت(ع) الگویی نظری و اجتماعی درباره آثار همنشینان و اقسام همنشینی ها در جهت سوق دادن افراد به جرم و کجروی ارایه نماید و دیدگاههای یکی از جامعه شناسان به نام ساترلند و ادامه دهندگان راه او در جامعه شناسی کجروی را نیز با دیدگاه های اسلامی در این زمینه مقایسه نماید.
نگارنده ابتدا الگویی از همنشینی و ابعاد آن در قرآن کریم ارایه کرده و سپس اقسام همنشینی ها و اثرگذاری آنها را در کجروی تبیین نموده است. از دیدگاه نویسنده هر نوع همنشینی می تواند آثار کجروانه داشته باشد و کجروی میتواند موافق با الگوهای رفتاری یک جمع باشد. آنگاه نویسنده به زمینه سازی همنشینی و اثرپذیری آن اشاره کرده و عوامل اثرگذار در همنشینی مانند نفوذ اجتماعی و واکنشهای افراد در برابر نفوذ، شیوه ها و ابزار نفوذ، ترفندهای تبلیغی، یادگیری، مشاهده و الگوگیری مشاهده پیامدهای رفتار دیگران، جامعه پذیری و القائات خرده فرهنگی را بررسی نموده است.
در بخش بعدی کتاب نگارنده به بحث درباره پیشگیری و کنترل کجروی بر اثر همنشینی پرداخته و راه حلهای جرم شناختی و جامعه شناختی، راهکارهای پیشگیری، راه حل های دین اسلام، اهرم های کنترلی، اهرم های ارزشی و عاطفی، اهرم های غیررسمی و رسمی و اهرم های ماورای طبیعی را بیان کرده است. نویسنده معتقد است بررسی دیدگاه های موجود در منابع اسلامی و غیراسلامی نشان می دهد که تماس ها و همنشینی های افراد با یکدیگر، عمدتا به این سبب مورد توجه هستند که انواعی از ارتباط های درونی و اثرگذار میان ظرفهای این همنشینی ها وجود دارد و این همنشینی ها از نظر دین اسلام دارای اهمیت فردی و اجتماعی است.